Időkorlát Lejárt!

A vásárlási időkorlát lejárt a következő vásárlásánál:

Hamarosan lejár az időkorlát

jegyek vásárlási időkorlátja 01:00 percen belül lejár.
Ezután a foglat helyeket más megvásárolhatja Ön elől.

BROADWAY.HU

Ez az esemény már megrendezésre került, így jegyet már nem tudsz vásárolni rá. Ha részt vettél az eseményen, írj róla értékelést, vagy olvasd el, mások mit mondanak róla!

Zsidó Kulturális Fesztivál: Nemzetközi Kántorkoncert


Dohány utcai Zsinagóga

2017. szeptember 5. 20:00

Egy izraeli, egy szerb és egy magyar kántor különleges koncertje, mindösszesen egy zongora és egy gitár kíséretében.

A bécsi zsidó hitközség főkántora Shmuel Barzilai, a müncheni Beth Shalom Zsinagóga főkántora Nikola David, és a budapesti Frankel Zsinagóga főkántora Nógrádi Gergely, most először ad közös koncertet. Külön-külön mind szerepeltek már a világ nagyobb koncerttermeiben, kisebb és nagyobb zenekarok kíséretében adtak koncertet. 


Budapesti koncertjükön két kiváló zenész - Neumark Zoltán és  Lakatos György - közreműködésében állnak színpadra, a zongora és a gitár kiváló kísérői lesznek a három tenor hangjának. Repertoárjukon szerepel voltaképp a teljes vokális zeneirodalom, a liturgikus kántorzenétől, a zsidó örökzöldeken át, az opera klasszikusokig. Európa három vezető kántorának mostani produkciója igazán egyedülálló, egyszerre lesz ünnepélyes, könnyed és fennkölt.

Shmuel Barzilai főkántor (Bécs)

A bécsi zsidó hitközség főkántora jól ismert kántorcsaládba született Jeruzsálemben. Izraeli jesivákban tanult, kántorképzését a bécsi Zalman Polak és a Magyarországról Izraelbe emigrált Moshe Stern irányította. 1992 óta él Bécsben, ahol filózófiából és judaisztikából szerzett tudományos fokozatot.

Barzilai a világ legnagyobb koncerttermeiben koncertezik, fellépett többek között a salzburgi Mozarteumban, a müncheni Prinzregententheaterben,  a zürichi Tonhalleban, a melbourne-i National Gallery Victoriában, valamint számos európai koncertteremben és operaházban. Emellett a legjelentősebb szimfonikus zenekarokkal vendégszerepelt Európában, Izraelben és az USA-ban, számos zsidó kulturális fesztivál vendége lehetett Oroszországtól Új-Zélandig.

Repertorája voltaképp a teljes vokális zeneirodalmat felöleli  a liturgikus kántorzenétől az operai klasszikusokig. Számos CD-vel büszkélkedhet, amelyek közül többet is a zenei világ olyan jelentős szereplőivel készíthetett el, mint a Wiener Sängerknaben vagy Mordechai Sobol.

 

Nikola David főkántor (München)

Az egykor Jugoszlávia (ma Szerbia) szülötte, a ragyogó tenor hangú Nikola David Novi Sad Zeneakadémiáján kezdte meg énekesi és zenepedagógiai tanulmányait. 1998-ban ösztöndíjat nyert a mainzi Peter Cornelius Konzervatóriumba, ezután indult el énekesi karrierje.  Fellépett a Trieri Ünnepi Játékokon, a Rheinsbergi Kamaroperában, koncertezett Bulgáriában, Izraelben, Norvégiában, Svájcban, Görögországban, az Eisenachi Operában, a Dessaui Színházban és az Augsburgi Színházban.

2008-ban felvételt nyert a Potsdami Egyetem zsidó vallástudományi tanszékére, ugyanakkor kántori tanulmányokat folytatott a berlini Abraham Geiger Kolleg kántorképző szakán.

Kántordiplomája átvétele után az erfurti zsinagóga szerződtette, mint a holokauszt utáni első, Németországban végzett kántort.

Ma a Beth Shalom Zsinagóga főkántora Münchenben, emellett évek óta az augsburgi zsidó hitközség kulturális fesztiváljának művészeti vezetője és az esslingeni zeneművészeti főiskola docense.

 

Nógrádi Gergely főkántor (Budapest)

Generációja kiemelkedő tehetségű előadója a budapesti Frankel Zsinagóga főkántora. A szakkritikusok és a nagyközönség egyöntetű véleménye szerint övé a zsidó zene valaha volt legjelentősebb hangjainak egyike.

Nógrádi a budapesti és a stuttgarti zeneakadémián, valamint a Veronai Aréna ösztöndíjasaként csiszolta énektudását, s miközben a legnagyobb operai tenorszerepekben mutatkozott be világszerte, bölcsészdiplomát szerzett Budapesten (ELTE).

A kétezres évek végén iratkozott be a magyarországi zsidó egyetemre (OR - ZSE), ahol 2013-ban vehette át kántordiplomáját. 2014-ben felvételt  nyert az egyetem doktori képzésére, valamint egyéves doktori ösztöndíjat a Potsdami Egyetem zsidó vallástudományi tanszékére és három hónapos ösztöndíjat a világhírű Naftali Herstik vezette Tel Aviv-i Kántorintézetbe.

Ma már számos elismeréssel büszkélkedhet a világszerte ünnepelt kántor, akit 2015-ben Leedsben Európa Legjobb Kántorhangja címmel tüntetett ki az Európai Kántorszövetség és akinek 2016-ban The Jewish Pavarotti díjat adományoztak Floridában.

A főkántor 2017-ben A Magyar Kultúra és Művészet Tiszteletbeli Nagykövete címet vehette át a Washingtoni Magyar Nagykövetségen.    

 

Lakatos György gitárművész (Palm Beach)

Az Amerikai Egyesült Államokban elő világhírű gitáros a legnagyobb koncerttermek népszerű előadója. Virtuóz játékával 2016-ban kiérdemelte a Goldenhand-díjat.

Három amerikai elnököt kápráztatott el játékával, legutóbb Donald Trump hívta meg a Fehér Házba fellépni.

2017 feburárjában együtt koncertezett Nógrádi Gergellyel a New York-i Carnegie Hallban.

 "A zene a levegő számomra, nem tudok élni nélküle" – nyilatkozta legutóbbi, ausztráliai koncertkörútja során.

 

Neumark Zoltán zongoraművész (Budapest)

A nemzetközileg elismert zongoraművész-korrepetítor épp úgy otthon van az opera, az operett, a musicalek világában, mint az ősi és a modern zsidó zene területén.

Dolgozott a legnagyobb színházak zenei vezetőjeként és fellépett a világ öt kontinensén, világhírű énekesek megbecsült koncertpartnereként.

Jelenleg a zsidó egyetem (OR - ZSE) adjunktusa.


A fesztivál szabályzata - például öltözködés - itt található.